Aktuality z tohoto týdne

Shrnutí aktualit z Číny (i o Číně) a veřejná vystoupení našeho týmu a spolupracovníků v tomto týdnu.

Pondělí

Olga Lomová a Jan Lipavský debatovali o čínském tlaku v ČR

Profesorka Olga Lomová, sinoložka z Karlovy univerzity a poslanec Jan Lipavský (Pirátská strana) debatovali o reakci České republiky na politický a ekonomický nátlak ČLR. Debatu (9. 11. 2020) zorganizoval online magazín American Purpose a moderoval ji analytik Foreign Policy Research Institute Richard Kraemer.

Ředitel projektu Sinopis v pořadu BBC 4 o politickém systému v ČLR.

Kdo řídí politický systém v ČLR a jaký je jeho charakter? Zústává čínský systém i po 40 letech tržních reforem stále leninskou diktaturou jedné strany? Různé úhly pohledu nabízí dokument BBC 4.

Reportéři ČT o čínských investicích a vlivové infiltraci ČLR

Reportéři české televize natočili reportáž o čínských investicích v Česku, které se “nikdy neuskutečnily”, a o jejich provázanosti s vlivovou infiltrací na všech úrovních státní správy. Podrobné zpracování kauzy Jamese Wua zmíněného v reportáži a o jeho napojení na aktivity čínské jednotné fronty publikoval Sinopsis před časem zde.

Úterý

Obchod, investice, technologie, klimatické změny a lidská práva: Jak by měla EU jednat s Čínou?

Jak by měla Evropská Unie jednat s Čínou ve věcech obchodu, investic, technologií, změny klimatu či lidských práv? O těchto tématech diskutoval na mezinárodní konferenci ředitel Sinopsis Martina Hála.  Akci zorganizovaly Austro-french Centre for Raprochement in Europe (Vídeň), Konrad-Adenauer-Foundation (Vídeň) a French Institute for International Relations (Paříž). Záznam konference (27/10) je možné shlédnout.

Středa

Cenu ÚSTR – za svobodu, demokracii a lidská práva získal Nathan Law

Ústav pro studium totalitních režimů ocenil hongkongského aktivistu a politika Nathana Lawa za následováníhodné počiny při hájení principů demokracie, svobody a lidských práv. Tento studentský vůdce a spoluzakladatel politické strany Demosisto se stal ve 23 letech nejmladším poslancem hongkongské Legislativní rady. Dlouhodobě vystupuje proti zásahům čínského režimu do hongkongské politiky, hájí vládu zákona a bojuje za dodržování lidských práv v Hongkongu, Tibetu a Sin-ťiangu. V roce 2020 z obav o svou bezpečnost přesídlil  do Londýna. Nathan Law natočil pro ÚSTR krátké video, vysvětluje v něm, proč by se demokratické země měly zajímat o porušování lidských práv v Číně – video.

Situace v Hongkongu se i nadále zhoršuje. Z HK parlamentu (LegCo) vyloučil Peking (ve středu) čtyři demokratické poslance. Devatenáct dalších zákonodárců podalo demisi (více Sinopsis).

O tom, jakým způsobem si ČLR podmanila Hongkong, píše Didi Kirsten Tatlow novinářka a naše spolupracovnice zde či Sinopsis zde.

Článek Aktuálně o kampani na očernění Vystrčila – ve spolupráci s týmem Sinopsis

Švýcarská organizace EurAsia Info napojená na Čínu, se dle pátrání Aktuálně.cz a Sinopsis pokouší zdiskreditovat druhého nejvyššího ústavního činitele ČR Miloše Vystrčila. Jde pravděpodobně o odvetu za jeho návštěvu Tchaj-wanu. Načasovaná na volbu (středa) předsedy Senátu ČR. Síť čínských a švýcarských dezinformátorů rozšiřuje nepodložené tvrzení, že za tuto cestu demokratický stát (TW) Vystrčilovi slíbil čtyři miliony dolarů (bezmála 90 milionů korun). Pozadí organizace EuroAsia a její napojení na ČLR pomohl novináři Lukáši Valáškovi rozkrýt švýcarský sinolog, profesor Basilejské university Ralph Weber a náš tým. Prof. Weber vystupil i letos s příspěvkem o čínských vlivových organizacích ve Švýcarsku na konferenci Sinopsis – Mapping China’s footprint in the world III.

CZ verze / EN verze

Čtvrtek

Pokusu o diskreditaci předsedy Vystrčila se věnují už i tchaj-wanská media – CNA. Vyjádření tchajwanského ministerstva zahraničí zveřejnil i deník Taiwan News.