Debata – Technologická expanze ČLR s Łukaszem Sarkem v ostravském centru PANT

Ostrava, Centrum Pant 19.00.: Diskuze O Číně v souvislostech: Technologická expanze ČLR s Łukaszem Sarkem.

Mapování čínského vlivu v Polsku se dlouhodobě věnuje náš spolupracovník Łukasz Sarek. Nedávno prezentoval novou studii na konferenci projektu Sinopsis o vlivu KS Číny ve světě. Dne 15. prosince 2020 se v Ostravě zúčastní debaty „O Číně v souvislostech: Technologická expanze ČLR”. Debata bude přenášena on-line, k naladění na Facebooku Centra Pant nebo Sinopsis. Později ke shlédnutí také na YouTube.

V referátu na Sinopsis konferenci a v připravované studii ilustruje Sarek aktivity ČLR v polském mediálním prostředí na příkladu vydavatelství sdružených pod označením Marszałek Publishing Group (MPG). Upozorňuje na přímé napojení některých z nich na Oddělení propagandy provincie An-chuej. Popisuje také, jak si čínští „partneři” skrze finanční pobídky v hodnotě stovek tisíc dolarů zajišťují přístup na polský trh, kam přinášejí tituly čínských autorů s vazbami na státní orgány. Snahu protlačit čínskou propagandu do mainstreamových médií pomocí tzv. taktiky „vyrazit na moře ve vypůjčeném člunu” (借船出海) jsme měli možnost sledovat i v České republice. Ve spolupráci se serverem Aktuálně.cz jsme informovali o úzkém partnerství Literárních novin s komunistickým deníkem Kuang-ming ž’-pao, který tak získal možnost publikovat propagandistické texty v doslovném překladu přímo v tomto kdysi legendárním českém listě.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy hovořil Sarek o roli čínských společností při výstavbě infrastruktury sítí 5G. Podrobněji se tomuto tématu věnoval ve vlastním článku pro projekt Sinopsis. Ve své analýze dokládá, že čínští dodavatelé technologií IoT (internet věcí – angl. Internet of Things) Dahua a Hikvision, ucházející se v Polsku o rozsáhlé státní zakázky, současně pomáhají čínské vládě s výstavbou monitorovacích technologií v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Obě společnosti jsou blízce spjaty s Komunistickou stranou Číny,  Hikvision je dokonce v portfoliu státem ovládané společnosti CETC. Sarek také připomíná zatčení vedoucího prodeje polského zastoupení společnosti Huawei pro údajnou špionáž. Na podobná rizika dlouhodobě upozorňuje v kontextu České republiky i projekt Sinopsis. V loňském roce jsme pro server iRozhlas přinesli doklady o napojení české pobočky společnosti Huawei na Komunistickou stranu Číny.

V neposlední řadě Sarek poukazuje na aktivity Sdružení čínského lidu pro přátelství s cizími zeměmi (CPAFFC) v Polsku. Tato pomocná ruka čínské diplomacie v navazování zahraničních kontaktů se v regionu střední Evropy vyznačuje především podporou projektu Pás a stezka. CPAFFC stojí za organizací Polsko-čínského regionálního fóra, jehož poslední ročník proběhl za přítomnosti špiček čínské i polské politiky během návštěvy Si Ťin-pchinga ve Varšavě. Sarek dodává, že účastníci podobných konferencí by si měli být plně vědomi skutečné povahy Sdružení a jeho vazeb na čínské státní orgány. Na území České republiky je CPAFFC partnerem Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce pod vedením Jaroslava Tvrdíka. Na vazby mezi Sdružením, Komorou a vrcholnými patry české politiky jsme upozorňovali několikrát. Na krajské a místní úrovni se představitelé CPAFFC setkávají např. se zástupci Svazu měst a obcí České republiky či hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Práce Łukasze Sarka dokazuje, že projevy vlivu Komunistické strany Číny v Polsku se v mnoha ohledech podobají situaci v České republice. Více podrobností na diskuzi 15.12. v 19:00 v Ostravě v Centru Pant či stream na FB Pant nebo FB Sinopsis.