Gratulujem, je to kluk! Čínské reakce na americké volby

Trumpovy výhružky obchodní válkou proti Číně nebere nikdo moc vážně.

Orgány pro cenzuru a tiskový dohled na provinční i celostátní úrovni zakázaly streamování volebního zpravodajství online; přímým přenosům se vyhýbala i čínská televize. Na americkém velvyslanectví v Pekingu nicméně sledovala průběh voleb v přímém přenosu asi stovka čínských pozorovatelů. Wall Street Journal popisuje reakce některých účastníků:

Tchien Ťün-wu, profesor na Fakultě cizích jazyků při univerzitě Pej-chang, říká že fandí Trumpovi. „Jsem chlap, a nemám rád příliš silné ženské“, vysvětluje. [Hillary Clinton] je příliš panovačná, zrovna jako moje žena. Trump mi připadá zábavný.“

Další účastník, profesor Kchang Siao-kuang z Ústavu pro filozofii a společenskou inovaci na Lidové univerzitě souhlasí, že řada jeho přátel rovněž fandí Trumpovi. „Říká věci, které si Američané v hloubi duše myslí – o přistěhovalcích, o muslimech – ale bojí se je vyslovit.“ A v zahraniční politice se podle něj dá očekávat, že se Trump stáhne na globální scéně, včetně například Jihočínského moře. „Čína pak nebude muset čelit takovému tlaku,“ dodává… Kdyby ale mohl, volil by Clintonovou, která je podle něj stabilnější a předvídatelnější. Podle nedávného průzkumu agentury Pew nemají Číňané dobré mínění ani o jednom z obou kandidátů, ale na Clintonovou se dívají trochu lépe než na jejího protivníka.

Tyto bezprostřední názory zřejmě dobře shrnují celou škálu pohledů na americké volby v Číně. Trump vyhovuje některým pozorovatelům svými izolacionistickými tendencemi, které by mohly umožnit větší aktivitu Číny na mezinárodním poli, hlavně ve sporných oblastech, jako je Jihočínské moře. Jiní upřednostňovali Clintonovou jakožto garanta geopolitického a ekonomického statu quo, z něhož Čína po několik desetiletí mohutně těží při svém hospodářském a mocenským růstu. Trupovy výhružky obchodní válkou proti Číně nebere nikdo moc vážně. Podle jiného článku ve WSJ:

„Peking věří, že Trump blafuje, když hrozí prudkým zvýšením celních přiřážek na čínské zboží; oficiální média ho líčí spíše jako šaška než jako hrozbu.“

Obecně se čínská oficiální média snaží vytěžit z Trumpova vítězství poučení, že americká demokracie je horší než čínská stranická diktatura. AP shrnuje tyto postoje:

Oficiální orgán komunistické strany Lidový deník tvrdí ve svém komentáři, že prezidentské volby v Americe odhalily nemocnou demokracii.

V úterý vysílala čínská ústřední televize CCTV rozhovory s anonymními americkými voliči v ulicích, kde vyjadřují zhnusení nad celým systémem a zklamání z obou kandidátů.

Na čínských sociálních sítích se volby staly vítanou záminkou ke mnohdy kreativními vtipkování. „Gratulujem, je to kluk!“ zněl jeden z komentářů. „Američané by s námi chtěli Trumpa nejspíš vyměnit, ale my ho nevezmeme,“ přisadil si další.

Další reakce na čínských sociálních sítích, některé zábavné, jiné lehce bizarní, shrnuje ve svém blogu Institut asijských studií v Bratislavě a uzavírá:

Pro pár čínských ochránců životního prostředí a feministek jsou americké volby pohromou s reálnými dopady, ale pro většinu ostatních se jedná jen o vylepšenou verzi televizní show House of Cards. Jak konstatoval jeden komentátor na wej-po: „Konec epizody. Přišla chvíle na nudle s hovězím.“